Uzay Nasıl Bir Yer
İnsanoğlu yaratılışından beri içinde bulunduğu evrene merak duymuştur. Etraflarında olup bitenleri anlamlandırabilmek için gerekli cevapların gökyüzünde olabileceğini düşünmüşlerdir. Bu merak zamanla keşfetme arzusuna dönüşmüş ve sorular sormaya başlamışlardır. Yaşadığımız bu evren nerede, ötesinde neler var? İşte bu soruya verilecek cevap uzaydır. Dünya’nın ve gök cisimlerin içinde bulunduğu boşluğa uzay denilmektedir. Tüm bu gök cisimlerine duyulan merak ve onları araştırma arzusu daha sonraları astronomi bilimini meydana getirmiştir.
Uzayda Neler Bulunur?
Uzayda gök cisimleri bulunur. Peki, nedir bu gök cisimleri? Bunlardan bahsedecek olunursa uzay içerisinde yer alan gök cisimlerini şu şekildedir:
– Gezegenler: Kendi ışıkları bulunmayan, bir yıldız etrafında belli bir yörünge izleyerek hareket eden gök cisimlerine gezegen denir.
– Yıldız: Isı ve ışık yayan gök cisimlerine yıldız denir. Dünya’nın yörüngesinde döndüğü Güneş de bir yıldızdır.
– Kuyruklu Yıldız: Kuyruklu yıldızlar yıldız olarak adlandırılmalarına rağmen yıldız değillerdir. Güneş sisteminde hareket ederken ısınarak gaz açığa çıkaran bu cisimler aslında küçük ve buzlu yapıdadırlar.
– Takımyıldızları: Yıldız topluluklarına takımyıldızı denmektedir. Ancak takımyıldızı içinde bulunan yıldızlar birbirlerine komşudurlar ve birbirleri ile ilgilidirler.
– Galaksi: İçerisinde yıldızların, yıldızlararası gaz, toz ve plazmanın ve karanlık maddenin de bulunduğu dev sistemlerdir.
– Karadelik: Karadelikler astronomi biliminde sırrı hala çözülememiş yapılar arasındadır. Kütlelerinin ve çekim kuvvetlerinin çok büyük olması nedeniyle devasa yapılardaki yıldızları bile yutan karadeliklerden ışık bile n kaçmayı başarmaz.
– Göktaşı: Uzaydan Dünya’ya düşen maddelere göktaşı denilmektedir. Atmosfere girerek ısınan ve yanmaya başlayan göktaşlarının yeryüzünden görüntüsü halk tarafından yıldız kayması olarak adlandırılır.
Uzay Boş mudur?
Uzay uzun zaman boyunca insanlar tarafından boş olarak düşünülmüş ancak düşünülen kadar boş olmadığı ilerleyen zamanlarda bulunmuştur. Çeşitli maddeler içerdiği bilinen uzayda henüz gözlemlenemeyen karanlık maddenin de bulunduğu büyük merak uyandırmıştır. Karanlık madde ise henüz hakkında pek bilgi bilinmeyen ancak üzerine sayısız çalışmaların yapıldığı esrarengiz bir maddedir. Bilim adamlarının yoğun ilgisiyle karşılaşan karanlık maddenin daha ne kadar büyük bir muamma olarak kalacağı da bilinmiyor.
Uzay’da Yaşam Var mı?
Uzayda yaşama dair çeşitli hipotezler ve komplo teorileri bulunmasına rağmen henüz herhangi bir yaşam izine rastlanmamıştır. Ancak bu soru yüzyıllardır insanoğlunun kafasını kurcalayan bir sorudur. Drake denklemine göre oldukça fazla zeki medeniyetlerin olması gerekmesine rağmen henüz hiçbirinden haber alamamış olmamız akıllara şu soruyu getiriyor: “İyi ama herkes nerede?”. Fermi paradoksu olarak bilinen bu olguya göre bu soruya verilecek birkaç cevap mevcuttur.