Etkili İletişim
İletişim kurma bugünlerde en çok yardıma ihtiyaç duyduğumuz konular içinde birinci sırada yer almaktadır .Sahi neydi bu iletişim ? Konuşmak mıydı ? Anlatmak mıydı? Anlatılanı dinlemek miydi ? Sadece kendi bildiğimiz doğruları muhatabımıza kabul ettirmek miydi ? Sen sevgi değer okuyucu ,eğer bu yazı ilgini çekip ve okuyorsan canı gönülden bir alkışı hakkettiniz .Çünkü kendimizi geliştirmek için bir çaba içindesiniz demektir ya da hepimizin eksik gördüğü yanları vardır bunu yok saymak yerine , görmezden gelmek yerine kendiniz için bir takım faydalı uğraşlar vermektesiniz. Gelin hep birlikte hayatımız boyunca bize artı değer katacak bir konuyu tartışalım.
İletişim Nedir?
İletişim, iki kişinin ya da insan gruplarının aralarında yaptığı bilgi alış verişi, düşünce alışverişi, duygu alışverişi olarak klasik bir tabir ile tanımlanır doğru olmakla beraber eksik bir tabirdir. Sadece insanların değil dilsiz dostlarımızın da kendi aralarında iletişim kurar. İnsanlar gibi hayvanlarda iletişim kurarak hayatlarını sürdürürler . Biz insanlar sosyal çevresi ile yaşam sürdürmek için sağlıklı iletişim kurmaya ihtiyaç duyarız. İletişim ruhsal bir ihtiyaçtır.
İletişim anlatmaktan ziyade anlamaktır. Çok bilen çok yanılır diye klişe bir laf vardır .Doğru olmadığını kimse iddia edemez . Bu yüzden çok bildiğini iddia edenler anlamayı, sağlıklı iletişim kurmayı bilmedikleri için çok yanılır.
İletişim Kurma Yöntemleri
1)Sözlü İletişim : Yüz yüze konuşmayla gerçekleşen iletişimdir.
2)Yazılı iletişim : Yazı yazarak kurulan iletişimdir .
3)Hareketlerle İletişim : Jest , mimik gibi çeşitli hareketlerle kurulan iletişimdir.
Bunlardan en sağlıklısı olan sözlü iletişimdir çünkü yazının duygusu yoktur. Yanlış anlaşılmaya müsait bir durumdur. Duygu ve düşüncelerimizi doğru , sağlıklı ve güçlü bir şekilde sadece dil ile gerçekleştirebiliriz.
Etkili İletişim Kurma Yöntemleri
*Etkili iletişim kurmanın en temel yöntemi kendini tanımak ile başlar.
*Kendini doğru şekilde izah etmek
*Muhatabımızı ilgili bir şekilde dinlemek
*Empati kurmayı bilmek
*Beden dili, hitap şeklini, ses tonunu iyi ayarlamak
*Eleştiriye açık olabilmek
*Hoş görülü olmak
*Önyargısız olmak
İletişime Yapılan Hatalar
İletişime başlamadan önce önyargı gibi fazlalıklarımızı bir kenara bırakmak gerekir. Açıklayıcı anlaşılır olmaya özen göstermeliyiz. Nezaket kurallarına dikkat etmeliyiz . Emir vermek, tehdit etmek, uyarmak, isim takmak, yargılamak, alay etmek, konuyu saptırmak, eleştirmek gibi tavırlardan tamamen uzak durmak gerekir. Bu tavırlar iletişimde yapılan en büyük hatalardandır.
Kısaca toparlamak gerekirse iletişim ilk önce anlatılanı doğru anlamaktır. Anlayan insan kendini daha kolay ifade eder. Bu sayede sağlıklı bir iletişim kurulur.